Achtertuin bij twee-onder-een-kapwoning

Nieuws
62 reacties
Nieuws
62 reacties
achtertuin

Achtertuin bij twee-onder-een-kapwoning

Deze achtertuin in Wierden is een typische liefhebbers-tuin met een groot sortiment planten. Ik zou kunnen zeggen dat het onze proeftuin is met veel vaste planten, zomerplanten en bloembollen. Dit is de tuin waar ik zelf een groot deel van het jaar doorbreng en waar ik samen met mijn wederhelft kan spelen met planten. Spelen met planten op zandgrond. Om het ons wat makkelijker te maken hebben we de grond verrijkt met organische stof wat we jaarlijks in maart (na het weghalen van de plant-restanten van het vorige groeiseizoen) aanvullen. Dit is prima te doen met compost. De grond is gelukkig niet al te zuur waardoor het te gebruiken sortiment erg groot is. Uiteraard blijven we experimenteren met de planten die we leuk vinden. De tuin wordt ruim bezocht door vogels en insecten. Iets waar we gelukkig allebei erg blij van worden.

Ontwerp voor onze achtertuin

Tuinontwerpvoorbeeld

Gebruik van bestaande onderdelen in deze achtertuin

Gedeeltes en materialen van de oude achtertuin hebben we gebruikt in de nieuwe. De schutting is blijven staan want daar mankeerde niets aan. Ook van de vlonder, met daarboven de pergola begroeit met een heerlijke druif, genieten wij nog steeds. De vorm van het oude terras is enigszins aangepast maar de klinkers zijn gebleven. De verbindende paden in de tuin zijn gemaakt van betonbanden met daartussen riviergrind. Een gedeelte van de garage is nu een tuinkamertje geworden waar we ‘s avonds veel gebruik van maken. ook als het regent is het hier goed toeven. Achter in de tuin, tegen de schutting, staan 3 Leilindes om inkijk van de achterburen tegen te gaan. Ook deze Lindes waren al aanwezig toen we de tuin gingen veranderen.

Toegepaste beplanting

Zoals ik al eerder heb geschreven is deze achtertuin een tuin met een groot sortiment planten. Planten die al aanwezig waren in de oude tuin zijn: Leilindes, Leiperen, Enkele Vlinderstruiken, div. Hortensia’s die we een nieuwe plek hebben gegeven (en hebben aangevuld met wat meer kleurtjes). Hier en daar zat er al Klimop tegen de schutting en op sommige plekken in de schaduw had en heeft de witte Maagdenpalm het prima naar de zin.

Nieuwe beplanting

Tegen de schutting, klimrekken tegen de muur en de twee sierzuiltjes van metaal die op een prominente plek in de middenborder zijn geplaatst groeien de volgende klimmers: Clematis ‘Alba Luxurians’, Clematis ‘Fujimusume’, Clematis ‘Miss Bateman’, Clematis ‘Hagley Hybrid’, Clematis ‘Prince Charles’ en de Clematis terniflora (De eerste en de laatstgenoemde Clematissen zijn absoluut onze favorieten)        Hedera helix ‘Shamrock’ (op de donkere plekjes) Lonicera periclymenum (die fantastisch geurt) en o.a. voor de geweldige herfstkleuren de Parthenocissus tric.’Veitchii’ Als leirozen hebben we Rosa ‘Climbing ‘Schneewittchen’ (of ‘Iceberg’), Rosa ‘New Dawn’ en de alsmaar doorbloeiende Rosa ‘Pink Cloud’.

De twee struikrozen die tussen de vaste planten staan zijn Rosa ‘Minerva’ en de Rosa ‘Winchester Cathedral’

Van het sortiementje Hydrangea macrophylla hebben we helaas geen namen. Tegen de schutting in de volle schaduw staat de Hydrangea pan.’Limelight’

Vaste planten

Hier vind je het belangrijkste gedeelte van het omvangrijke sortiment vaste planten wat we gebruikt hebben. Als je iets wilt vragen over het gebruikte sortiment dan kan dat uiteraard. Scrol dan op deze pagina naar beneden en stel je vraag in het daarvoor bedoelde reactievak.

Achillea millefolium, Agastache ‘Black Adder’, Ajuga reptans, Allium senescens, Allium schoenoprasum, Anaphalis triplinervis, Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’, Artemisia lact. ‘Weisse Dame’, Aster ‘Chloe’, Aster macr.’Twilight’, Aster sedifolius’Nanus’, Astrantia major ‘Shaggy’, Campanula car.’Alba’, Campanula lact. ‘Prichard’s Var.’, Coreopsis ro. ‘American Dream’, Chelone obliqua, Crocosmia ‘Lucifer’, Delphinium ‘Volkerfrieden’, Echinacea purpurea, Echinacea pur. ‘Alba’, Echinacea pur. ‘Sensation Pink’, Erigeron karvinskianus, Gaura lindheimeri, Geranium nodosum, Geranium ‘Rozanne’, Geranium ph. ‘Album’, Gillenia trifoliata, Knautia macedonica, Lathyrus latifolius, Lavandula ‘Essence’, Lavandula ‘Hidcote’, Liatris spicata, Liatris spic.’Alba’, Lythrum virg. ‘Dropmore Purple’, Monarda ‘Beauty of Cobham’, Penstemon ‘Hidcote Pink’, Persicaria af. ‘Kabouter’, Pulsatilla vulgaris, Salvia nem. ‘Blauhugel’, Salvia nem. ‘Rose Queen’, Salvia ‘Dancing Dolls’, Sanguisorba ‘Burr Blanc’, Sanguisorba ‘Pink Brushes’, Sanguisorba off. ‘Tanna’, Scabiosa col. ‘Pink Mist’, Sedum ‘Herbstfreude’, Stachys byzantina, Stachys monieri ‘Hummelo’, Succisella inflexa ‘Frosted Pearls’, Thymus vulgaris, Tradescantia andersoniana, Tricyrtis hirta, Trifolium rubens, Verbena bonariensis, Veronicastrum virg. ‘Fascination’, Veronicastrum virg. ‘Lavendelturm’, Vinca minor.

bloembollen

Anemone blanda ‘Blue Shades’, Allium caeroleum, Allium cernuum, Allium ‘Purple Sensation’, Camassia quamash, Nectaroscordum siculum.

Nog een voorbeeld van een tuin met veel beplanting: Diervriendelijke tuin bij een woonboerderij.

Plaats een reactie

Scroll naar beneden voor het plaatsen van een reactie of het stellen van een vraag.

Klik op foto voor vergroting

62 reacties. Nieuwe reactie plaatsen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.