Landschapstuinen

Landschapstuinen lijken veel op natuurlijke of natuurvriendelijke tuinen, maar hebben veel meer te maken met het buitengebied. Als je buitenaf of in ieder geval buiten woont en niet in de stad en bepaalde lijnen zijn erg belangrijk om de tuin te koppelen aan de omgeving kan je al gauw denken aan een landschapstuin.

naturalistische beplanting

Beplanting in de landschapstuinen

Behalve dat je met de vormgeving daar rekening mee houdt, hou je er uiteraard ook met de beplanting rekening mee. Als je bijvoorbeeld woont in een groot weilandgebied met heel veel knotwilgen, dan is het heel leuk om ook in die landschapstuin gebruik te maken van knotwilgen. Of als er mooie lanen zijn of uitgebreide polderwegen met de Es, gebruik dan ook de Es in de tuin. Zo zijn er verschillende manieren om een landschapstuin te maken en te laten passen in de omgeving.

Woon je nou in de stad of in een dorp en je bent toch gek van een landschapstuin dan heb je eigenlijk wel een soort van probleem, want je moet alles in het klein gaan maken. Dan is het niet echt meer een landschapstuin of landschappelijke tuin want je moet best wel een behoorlijk oppervlakte hebben. Mijn advies is als je perse een landschapstuin wilt hebben en je woont in de stad, ga verhuizen naar het buitengebied, want dan kan je een mooie landschapstuin maken.

Landschapstuinen zijn heel goed te combineren met een boerentuin of een boerenerf. Over het algemeen staan boerderijen natuurlijk buiten de bebouwde kom en je hebt alle ruimte om je heen dus een boerderijtuin is uitstekend te combineren met een landschapstuin.

naturalistische tuin
wilde bloemen in de natuurlijke tuin
voorbeeld van een tuin aan de kust
Afbeelding van een duintuin
Gemaaide baan in het gras
Zicht op de bostuin

Kijk ook eens naar deze zeer grote tuin met een  natuurlijke vijver in het prachtige Overijssel (ontwerp 2019)

Een mooi voorbeeld van een landschapstuin zoals ik deze heb ontworpen en aangelegd in 2001.

Wil je iets vragen of heb je een reactie, plaats deze dan onder aan deze pagina

4 reacties. Reactie plaatsen

 • Is dit mogelijk (Landschapstuin) op 10 are, tuin is ongeveer 11 meter breed, om en bij de 60 meter diep vanaf hzt terras. achterliggend enorme akker met in de verte populieren etc.

  Beantwoorden
 • Sanne Groeneveld
  11 maart 2022 19:03

  Wat een prachtige, weelderige tuinen ontwerpt u.
  Een combinatie van wilde bloemen en strakke lijnen.
  Ik ben erg onder de indruk!

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.