Oosterse Tuinen

Oosterse Tuin

Japanse Tuinen zijn niet eenvoudig te maken door al de symboliek waar je mee te maken hebt. Ik spreek liever van oosterse tuinen.

De sfeer in zo’n tuin is met wat keien, bewegend water en bepaald soort planten prima te bereiken.

Oosterse tuinen

Planten voor de Japanse-of oosterse tuin

Planten als Buxus, Japanse esdoorns, Azalea’s, Bamboe en bodembedekkers zoals Acaena, Leptinella en Sagina geven samen het gewenste resultaat. Je creëert een miniatuurlandschap met behulp van diverse materialen en vaak goed in vorm te knippen beplanting.

Als je verschillende Buxusbollen in diverse groottes combineert krijg je al een interessant soort landschapje. Uiteraard is zoiets ook te maken met andere goed te vormen planten zoals Lonicera, Liguster en dan vooral de kleinbladige. Maar ook Taxus baccata, en Prunus lusitanica zijn hiervoor prima te gebruiken. Laat tussen deze vormen een bodembedekker, die op mos lijkt, groeien en het beeld is compleet.

Een mooi voorbeeld van een oosterse tuin is te bezoeken in den Haag. Een gedeelte van het jaar is daar op landgoed Clingendael de Japanse tuin geopend voor publiek.

Ook de Chinese tuin in Haren is geweldig om te bezoeken. Vooral wanneer de Blauwe regen bloeit.

Oosterse Tuin
Oosterse Tuin
Oosterse Tuin
Oosterse Tuin

Plaats hieronder je reactie of stel een vraag.

4 reacties. Reactie plaatsen

 • Ronald de bruijn
  3 december 2017 12:18

  Hallo Ron,
  Wat een prachtige oosterse tuin. Mooi inspiratie voor onze eigen tuin. Wij staan aan de start van een oosterse tuin en proberen hier en daar inspiratie op te doen. Best wel lastig om de juiste sfeer te pakken te krijgen.
  Vraag: geef jij ook adviezen?
  Gr lia en ronald

  Beantwoorden
 • Hallo Ron, prachtige tuinen! Ik ben overal info aan het lezen daar ik wil starten met een Oosterse tuin. Het moeilijke is welke planten en waar, vind ik. Onze vijver lag er al en we moeten errond werken in een zeer lange smalle strook. Niet gemakkelijk om je voor te stellen hoe te beginnen. Ik heb al een beetje in mijn hoofd maar ik zou ook graag de juiste richtlijnen willen volgen in betekenis van de Oosterse tuin. Heb jij enige tips?
  Mvg Elke uit België

  Beantwoorden
  • Ron den Dikken
   13 mei 2020 18:31

   Beste Elke VC,
   Er zijn diverse boeken over Japanse tuinen
   met de nodige informatie.
   Ga oosterse tuinen bezoeken zoals die in Hasselt.
   Met groene groet,
   Ron

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.