Festivaltuin ‘Allegro’ in de Tuinen van Appeltern

Herman van Veen luistert met veel aandacht

Festivaltuin ‘Allegro’ in de Tuinen van Appeltern.

de Festivaltuin ‘Allegro’ was één van de negen tuinen op het terrein van de Tuinen van Appeltern die in 2018 zijn ontworpen en aangelegd met Herman van Veen als grote inspiratiebron. Eind 2017 werd ik door Michel Lafaille, de toenmalige curator van de Festivaltuinen op Appeltern, gevraagd of ik ook een tuin wilde ontwerpen met Herman van Veen als onderwerp. Omdat ik zoiets altijd leuk vind (het gaat tenslotte om een tuin) heb ik daarop positief gereageerd.

Op bezoek bij Herman van Veen.

In januari 2018 ben ik samen met nog minstens tien andere tuinontwerpers op bezoek geweest in Soest. Op bezoek bij het ‘Herman van Veen Artscentrum’. Wij mochten daar alle vragen aan Herman stellen die wij belangrijk vonden om een op hem geïnspireerde tuin te ontwerpen. Herman heeft echt alle tijd voor ons genomen. Na de vragenronde gaf hij ons een rondleiding langs zijn schilderijen op het landgoed Paltz. Het was echt een fantastische middag die ik nooit meer zal vergeten. Het mooie aan deze middag met Herman van Veen was ook dat ik totaal andere ideeën heb gekregen dan dat ik voorheen had.

Mijn tuin ‘Allegro’
Festivaltuin 'Allegro' in de zomer van 2018
‘Allegro’ ; het Tuinontwerp.

Voor mij persoonlijk is Herman van Veen een en al theater. Daarom heb ik een theater-tuin ontworpen. Een tuin die symbool staat voor de gigantische, veelzijdige carrière van Herman. In het midden een doorkijk met zicht op een mobiel. een mobiel met daaraan icoontjes die de verschillende talenten van van Veen voorstellen. Schrijven, schilderen, theater, harlekijn of de clown spelen.Muziek spelen met de viool in de hoofdrol. Kinderverhalen schrijven met onder ander A.J.Kwak. enzovoorts. De bloemrijke voorzijde symboliseert het publiek. Via een doorlopend pad kan het publiek een blik achter de coulissen werpen. De baan van siergras (Stipa tenuissima)stelt de band voor die Herman heeft met zijn publiek. De buitenrand is beplant met diervriendelijke planten die het leven voorstellen.

Schetsontwerp festivaltuin ‘Allegro’
Schetsontwerp Festivaltuin 'Allegro'
Videoimpressie
De Festivaltuinen.

Destijds was het jammer dat de beplanting nog niet zover was. Een jaar later waren de tuinen echt mooier en completer dan tijdens de opening. Klik op de afbeeldingen hieronder om deze te vergroten.

Festivaltuinen ‘Herman van Veen’ in de media : Hortipoint , De Gelderlander , Tuin en Landschap

Deze festivaltuin is inmiddels niet meer te zien in de Tuinen van Appeltern 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.