Festivaltuin ‘Allegro’ in de Tuinen van Appeltern

Herman van Veen luistert met veel aandacht

Festivaltuin ‘Allegro’ in de Tuinen van Appeltern.

de Festivaltuin ‘Allegro’ is één van de negen tuinen op het terrein van de Tuinen van Appeltern die in 2018 zijn ontworpen en aangelegd met Herman van Veen als grote inspiratiebron. Eind 2017 werd ik door Michel Lafaille, de toenmalige curator van de Festivaltuinen op Appeltern, gevraagd of ik ook een tuin wilde ontwerpen met Herman van Veen als onderwerp. Omdat ik zoiets altijd leuk vind (het gaat tenslotte om een tuin) heb ik daarop positief gereageerd.

Op bezoek bij Herman van Veen.

In januari 2018 ben ik samen met nog minstens tien andere tuinontwerpers op bezoek geweest in Soest op het ‘Herman van Veen Artscentrum’. Wij mochten daar alle vragen aan Herman stellen die wij belangrijk vonden om een op hem geïnspireerde tuin te ontwerpen. Herman heeft echt alle tijd voor ons genomen en na de vragenronde gaf hij ons een rondleiding langs zijn schilderijen op het landgoed Paltz. Het was echt een fantastische middag die ik nooit meer zal vergeten. Het mooie aan deze middag met Herman van Veen was ook dat ik totaal andere ideeën heb gekregen dan dat ik voorheen had.

Mijn tuin ‘Allegro’
Festivaltuin 'Allegro' in de zomer van 2018
‘Allegro’ ; het Tuinontwerp.

Voor mij persoonlijk is Herman van Veen een en al theater. Daarom heb ik een theater-tuin ontworpen die een blik geeft op de gigantische, veelzijdige carrière van Herman. In het midden een doorkijk met zicht op een mobiel met daaraan icoontjes die de verschillende talenten van van Veen voorstellen. Schrijven, schilderen, theater, harlekijn of de clown spelen, muziek met de viool in de hoofdrol, kinderverhalen met onder ander A.J.Kwak enzovoorts. De bloemrijke voorzijde symboliseert het publiek. en via een doorlopend pad kan het publiek een blik achter de coulissen werpen. De baan van siergras (Stipa tenuissima)stelt de band voor die Herman heeft met zijn publiek. De buitenrand is beplant met diervriendelijke planten die het leven voorstellen.

Schetsontwerp festivaltuin ‘Allegro’
Schetsontwerp Festivaltuin 'Allegro'
Videoimpressie
De Festivaltuinen.

Destijds was het jammer dat de beplanting nog niet zover was. Dit jaar zijn de tuinen echt mooier en completer dan tijdens de opening. Klik op de afbeeldingen hieronder om deze te vergroten.

Festivaltuinen ‘Herman van Veen’ in de media : Hortipoint , De Gelderlander , Tuin en Landschap

Bezoek deze zomer nog de Festivaltuinen in de Tuinen van Appeltern en vertel dan hieronder in het commentaar-vak wat je er van vindt.  Uiteraard kan je hier ook een vraag stellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu