Meer vlinders in de moderne tuin

Nieuwe kleurige tuin

Meer vlinders in de moderne tuin

Toen de bewoners van deze woning mij vroegen om de tuin aan te passen was het duidelijk dat ik als eerste de beplanting wilde aanpakken voor meer vlinders in deze moderne tuin. Het bestond voornamelijk uit saai wintergroen materiaal.  Er moest duidelijk meer leven in komen en wel met vlinder- en bijvriendelijke vaste planten die maanden lang voor kleur zorgen bij deze moderne woning. In het tuinontwerp en het beplantingsplan is wel wat ruimte voor wintergroen overgebleven om zeker in de winter wat structuur te behouden

Bestrating

De bestrating rond dit moderne huis was puur praktisch van 100×100 betonnen tegels. Op diverse plekken heb ik tegels omgeruild voor planten zodat het geheel er veel vriendelijker uitziet.

Voortuin

Op speciaal verzoek van de opdrachtgever is de voortuin strak en simpel gehouden om zo een geheel te vormen met de moderne uitstraling van de woning. Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van de reeds aanwezige beukenhaag, die een mooie achtergrond vormt voor de witte Pluimhortensia’s en de strakke vierkante vakken die allen beplant zijn met Hakonechloa macra, een grassoort met een geweldige geel-oranje herfstkleur. Boven deze vakken kleuren in de winter de roze bloemetjes van de winterbloeiende sierkers. (Een van mijn favoriete bomen; de Prunus subhirtella autumnalis ‘Rosea’)

Tuinontwerp; Meer vlinders in de moderne tuin.
tuinontwerp voor meer vlinders in de moderne tuin

Beplanting

de beplanting in deze tuin bestaat voor een groot gedeelte uit vaste planten in combinatie met grassen.

De vaste planten die ik hier heb gebruikt zijn onder andere: Echinacea purpurea, Nepeta subsessilis, Erynchium planum en Geranium wallichianum.  De border tegen het hoofdterras is ook nog beplant met Veronicastrum ‘Lavendelturm’, Lythrum virgatum ‘Swirl’, Aster ‘Twilight’ en de Astilbe chinensis ‘Pumila’. Het merendeel van de vaste planten wordt regelmatig bezocht door vlinders en bijen.

De gebruikte grassen zijn: Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’, Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’, Stipa tenuissima en de Hakonechloa macra.  Deze laatste grassoort heb ik ook toegepast in de vierkante plantvakken in de voortuin. De Hakonechloa krijgt een fantastische herfstkleur.

Gazon

In een tuin als dit werk ik graag met een gazon voor het ruimtelijk effect en om een verbinding te vormen tussen de verschillende onderdelen. Uiteraard heb ik daar waar mogelijk, gebruik gemaakt van het al aanwezige gazon. Ga naar ‘Tuin bij moderne woning met rieten kap’ voor nog een tuin waarbij het gazon een belangrijke plek inneemt.

 

Hovenier

De hovenier heeft de tuin volledig aangelegd volgens mijn ontwerp en de plantvakken ‘plantklaar’ achter gelaten. Vlak daarna heb ik met veel plezier zelf de beplanting aangebracht.

Klik op de afbeeldingen om te vergroten.
Videoimpressie van deze Tuinmetamorfose

Klik op de volgende link voor meer tuinmetamorfoses

Klik op deze link voor nog een tuin waar veel vlinder-en bij-vriendelijke beplanting in staat

Ik zou het leuk vinden als je onder dit artikel een reactie wilt plaatsen. wat vind je van deze tuin of heb je misschien een vraag?

14 reacties. Reactie plaatsen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.