Tuin bij moderne woning met rieten kap

Vaste plantentuin in Giessenburg

Tuin bij moderne woning met rieten kap.

Deze plantrijke tuin aan de Giessen in de Alblasserwaard is in 2018 aangelegd.  Bij de met een poort afgesloten entree van de tuin is er voldoende ruimte voor auto’s. Bij de voordeur ligt een rotonde zodat bezoekers eenvoudig kunnen keren. In het bijgebouw is aan de voorzijde een carport met ruimte voor twee auto’s naast elkaar. Verder bestaat het bijgebouw uit een ruime berging (met zolder) en een veranda met uitzicht over de tuin en over het riviertje de Giessen.

Tuin aan het water

Deze plantrijke tuin aan het water heeft twee aanlegsteigers. Een ruimere voor de eigen sloep en vlak bij de veranda een wat kleinere steiger voor bezoek die met de boot willen langskomen. Om voldoende privacy te creëren staat er wat hogere beplanting langs het water.

Oranjerie

In deze tuin bij moderne woning met rieten kap staat ook een oranjerie. Niet enkel voor decoratie, maar ook om plantjes te kweken of om heel vroeg in het jaar alvast van het zonnetje te genieten. voor deze luxe kas is een kleine boomgaard geplant met peren en appels. Aan beide zijdes van de oranjerie staan bessenstruiken in blokken gesnoeid voor een evenwichtig beeld. Alle bessen zijn overigens voor de vogels.

Fruitbomen in de tuin
De verharding.

De verharding in deze tuin bestaat voor een groot deel uit grind. Behalve dat het qua uitstraling uitstekend past bij deze villa, dient het ook om het hemelwater, dat van het rieten dak komt, zo snel mogelijk af te voeren. (Ook ligt er een drain om de snelle afvoer van water te bevorderen om overlast zoveel mogelijk te voorkomen) Bij aanleg van de halfverharding is gebruik gemaakt van honingraatplaten, zodat het grind stabiel blijft liggen.  De overige bestrating in deze tuin bij moderne woning bestaat uit neutrale natuurstenen tegels en gebakken waalformaat klinkers. De trapjes van het huis naar het gazon, om het kleine hoogteverschil op te vangen, zijn van antracietkleurig beton.

De aangebrachte beplanting.

bij het maken van het beplantingsplan is rekening gehouden met de vogels en insecten. Voldoende voedselplanten en nestruimtes.  De gebruikte bomen zijn uitgezocht op het hebben van mooie herfstkleuren. De vaste planten zijn behalve op hun vlinder en bijvriendelijkheid ook uitgezocht op kleur. In diverse borders zijn de uitbundig bloeiende vaste planten gecombineerd met siergrassen.

Tuinonderhoud.

In deze tuin van 2500m2 is rekening gehouden met het te plegen onderhoud. Het gazon wordt gemaaid door een maairobot. De beplanting is zo samengesteld dat de bodem totaal bedekt is, met als groot voordeel dat er op deze manier erg weinig onkruid te verwijderen valt. De tuin wordt automatisch besproeid met water uit de Giessen zodat de bewoners niet met slangen hoeven te slepen.

Videoimpressie van deze tuin
Klik op afbeelding om deze te vergroten.

Leuk artikel over deze tuin op ‘Tuinenstruinen’

Klik op de volgende link voor een videoimpressie van deze tuin; 3 maanden na aanleg.

Het prachtige bijgebouw met rieten kap in deze tuin is gebouwd door Fine Oak

Ik zou het leuk vinden als je hieronder (in het commentaarvak) een reactie wilt plaatsen. Een vraag stellen kan uiteraard ook.

11 reacties. Reactie plaatsen

 • maja van der zijden
  20 augustus 2019 18:35

  ik denk dat ik langs dit huis verschillende keren ben gereden het is erg mooi met elkaar in over eenstemming, een geheel huis, tuin en omgeving. Ik vind wel dat de muziek te hard is zeker aan het begin van het filmpje. Ik schrok me rot

  Beantwoorden
  • Ron den Dikken
   20 augustus 2019 22:42

   Beste Maja,
   Bedankt voor je compliment.
   Aan de muziek bij het filmpje kan ik niets veranderen.
   Je bepaalt zelf het volume.
   Groetjes,
   Ron

   Beantwoorden
 • Theo van den Anker
  23 september 2019 16:54

  Mooie tuin Ron. Het kastje vind ik minder geslaagd in deze tuin omdat het teveel zichtbaar is en de ogen wegtrekt van de fraaie woning en tuin.

  Beantwoorden
 • Theo van den Anker
  23 september 2019 16:58

  Mooie tuin Ron. Alleen vind ik het broeikastje teveel de aandacht trekken, zichtbaar, is in deze tuin. Het trekt de ogen weg van de fraaie woning en tuin.

  Beantwoorden
 • Alfonsine Lavrysen
  29 september 2019 21:09

  Dromen zijn bedrog… spijtig, maar hier wil ik echt wel wakker worden!

  Beantwoorden
 • Beste Ron.
  Wat een prachtige tuin !
  Waar is deze tuin gelegen ?
  En is het mogelijk hier trouwfoto’s te laten maken ?

  Beantwoorden
 • Yvonne Hassing
  26 februari 2023 00:04

  Prachtige kleurencombinatie. Zie ik een soort kattenstaart die ook op een drogere grond kan of is het daar zo vochtig? En is er ‘s winters ook iets te zien?

  Beantwoorden
  • Ron den Dikken
   18 juli 2023 10:42

   Ha Yvonne,
   Ja, goed gezien. Dat is de Lythrum ‘Swirl’
   Deze tuin bestaat uit zware kleigrond.
   In langdurig droge periodes wordt er gesproeid.
   Groene groet,
   Ron

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.