Tuintrends 2016

Tuintrends voor 2016

Tuintrends voor 2016 ?

Eind januari ben ik geïnterviewd over de tuintrends voor 2016. Het interview was voor AD de Dordtenaar.  Normaal gesproken hou ik mij niet zo bezig met tuintrends. Ik probeer altijd mooie levende tuinen te maken, waar ruimte is voor bijen, vlinders en vogels. Natuurlijk zijn er in de loop der jaren veranderingen zichtbaar in de verschillende tuinen. Ook mijn tuinen veranderen.

Vaste planten

De manier hoe ik vaste planten gebruik is in ieder geval anders dan voorheen. Ik gebruik nu veel meer kleur. Vaak mengsels van vaste planten die perfect met elkaar combineren zonder te woekeren of te overheersen. Dit pas ik toe in zogenaamde prairietuinen maar ook in de echte romantische tuin waar het samenstellen van beplanting erg belangrijk is.

Minimalistische tuin

Natuurlijk maak ik ook moderne, strakke tuinen, maar dat wil niet zeggen dat het een strakke vijver, drie boompjes op een rij en een lapje gras moet zijn. Het is toch veel mooier om tuinen te maken waarbij het belangrijk is hoe planten worden gecombineerd. Hoe je strakke, mooie, evenwichtige, moderne borders maakt. ‘Spelen met planten’ noem ik dat.

Onderhoud in de tuin.

Tijdens het maken van een beplantingsplan denk ik ook steeds meer aan het toekomstige onderhoud. Het mooiste is als een tuin er natuurlijk en vol leven uit ziet zonder dat het meer uren aan onderhoud kost.

De eetbare tuin.

Ook pas ik vaker eetbare planten toe of struiken of bomen met bessen of vruchten. Hoe leuk is het om kinderen te laten opgroeien met een moestuintje of in een tuin waar ruimte is voor fruit. Dat is toch beter dan dat kinderen denken dat al hun eten uit de supermarkt komt.

Klik op de afbeelding voor het artikel

Tuintrends 2016

Als je het stuk gelezen hebt, dan zou ik het leuk vinden als je een vraag stelt of een reactie geeft onder dit artikel.

, , , , , , , , ,

25 reacties. Nieuwe reactie plaatsen

 • Leuk stukje verhaal. Goed idee dat met die hortensia’s. En natuurlijk zo weinig mogelijk bestrating.

  Beantwoorden
  • Ron den Dikken
   9 februari 2016 11:52

   Beste Gerda,
   Bedankt voor je reactie.
   Bestrating is om op te lopen en te zitten.
   Niet om naar te kijken 🙂
   Met groene groet,
   Ron

   Beantwoorden
 • Nou zeker een mooie tuin met veel kleur geef je een gevoel dat je in een andere wereld zit, je komt tot rust geen verkeer om je heen geen lawaai, en een smaak volle tuin en de combinatie ervan laat altijd een goed indruk achter in de gedachten van de mens.

  Beantwoorden
 • Helder verhaal …… en ik sluit mij aan bij een eerdere reactie wat betreft de bestrating (less is more).

  Beantwoorden
 • Truus Schmidt
  9 februari 2016 12:19

  Geweldig mooi stukje, ben gek van hortensia,s en ga proberen ze in een groep te plaatsen. Wanneer dit minder onkruid geeft dan schilt het mij enorm wat betreft het onderhoud op een hellng. Graag wat meer suggesties om planten te poten die qua kleur en bloei in elkaar overlopen zonder te woekeren. Helaas komt bij ons het licht van voren, zodat ze de neiging hebben om naar voren te groeien. Maar wat betreft het artikel heel mooi opgesteld, hou zelf ook van een natuurlijke tuin met weinig bestrating

  Beantwoorden
 • Beste Ron,
  Ik kan mij er hele maal in vinden!
  mijn achter tuin is zo al voor 50 % ingericht.

  i

  Beantwoorden
 • Beste Ron,
  Als ik je voorlichting goed lees heb je veel inzicht en kennis en deel ik veel.
  Jammer dat er tuintrends worden aangepraat, net als onkruid, het zijn ook maar gedachten.
  Elke plant heeft mijn inziens schoonheid.
  Vaak willen wij het in de hand hebben en dat kan nooit. Natuurlijk tuinieren wat wij denken kan ook maar ten dele in ons gecultiveerde landje. Ondanks alle beperkingen wordt er steeds beter nagedacht merk ik en dat lijkt een vooruitgang. Juist samenwerking en over eigenbelang heen kijken geeft mij een meerwaarde binnen het tuinieren en kan ik nog heel veel leren. Hierbij denk ik aan het bodemleven ook daar vindt veel afbraak en samenwerking plaats. Belangrijkste blijft voor mij zoveel mogelijk de natuur ten dienste te zijn dan krijgen wij veel moois terug!

  Een volger.

  Beantwoorden
  • Ron den Dikken
   9 februari 2016 15:34

   Beste Leo,
   Mooi verhaal.
   Als steeds meer mensen de verstening achter zich laten,
   gaan we de goede kant op.
   Groene groet,
   Ron

   Beantwoorden
 • Hallo Ron
  Een heel leuk interview. Leuk verteld en inderdaad, wat is de trend? Het is toch een beetje waar je zelf het meeste van houd? Tenminste, als je aan trends mee gaat doen dan kost het wel bakken met euro’s. 🙂
  Veel tuinplezier, enne, ik blijf je stukjes lezen, al reageer ik er niet altijd op.
  Een bloemengroet vanuit het zuiden, Bettie

  Beantwoorden
  • Mariet Giesbertz
   9 februari 2016 14:06

   Hallo Ron,
   Met aandacht jouw artikel gelezen en dacht dit kon ik wel geschreven hebben !
   Ook je aandacht voor groenten wat kinderen betreft heel goed. Ik creeer een groenten en bloementuintje in mijn tuin voor mijn kleinkinderen van 4 en 6 jaar en denk hierbij “jong geleerd is oud gedaan” en ook de vlinders en insecten krijgen dan hun aandacht. Ik leerde het tuinieren van mijn ouders. We hebben ook de plicht vind ik dit door te geven . Er gaat niets boven een tuin waar je mooie combinaties van kleuren in aantreft en een of meerdere bomen mogen als het kan ook niet ontbreken. Kortom Ron jouw artikel heeft mij bijzonder aangesproken, COMPLIMENT !
   Groeten van Mariet Giesbertz

   Beantwoorden
  • Ron den Dikken
   9 februari 2016 15:36

   Beste Bettie,
   Bedankt voor je leuke reactie
   en een bloemengroet terug.
   Ron

   Beantwoorden
 • Ingrid Jonker
  9 februari 2016 16:12

  Het is een goed artikel en leest lekker door.
  Zelf ben ik geen fan van steentjes als bedekking van de aarde. Ik heb een tuintje (25m m2) zonder katten en met veel bodembedekkers. En ik zie dat vogels toch naar mijn tuin komen om er af en toe een worm uit te halen. En in de bodem gebeuren toch veel leuke dingen, waar later weer o.a. nachtvlinders uit voor komen.
  En ik ben heel erg blij dat het afgelopen is met die strakke tuinen, met veel mono cultuur.
  Het is leuk als het hele jaar iets te halen valt voor vogels en insecten. Dat kan zijn, nectar, stuifmeel, zaden, bessen en beestjes in de bodem en het ziet er ook nog grappig uit.
  Mensen moeten weer gewoon durven met tuinieren en kennis delen.
  Als je goed weet waar het zonnig is, half schaduw en schaduw, dan kun je veel leuke planten plaatsen.

  Beantwoorden
  • Ron den Dikken
   9 februari 2016 17:54

   Beste Ingrid,
   Bedankt voor je leuke reactie.
   Behalve zon en schaduw is ook de grondsoort
   erg van belang bij je plantkeuze.
   Een Rhododendron op de klei wordt nooit
   zo mooi als op veengrond.
   Als tuincentra de consumenten meer zouden vertellen
   over standplaats en grondsoort, dan doen de planten het beter
   met minder plagen en ziektes en hoeft de tuinliefhebber
   ook minder onderhoud te plegen.
   Met groene groet,
   Ron

   Beantwoorden
 • willemien van velzen
  9 februari 2016 20:19

  Ha Ron,
  Een leuk interview waar iedereen wat mee kan. Leuk dat de romantische tuin weer meer “in de mode” komt.
  Veel succes met het ontwerpen en schrijven van stukjes.

  Beantwoorden
  • Ron den Dikken
   9 februari 2016 23:04

   Ha Willemien,
   Bedankt voor je leuke reactie.
   Eigenlijk zijn romantische tuinen
   nooit ‘uit’ geweest.
   Zeker niet bij mij. 🙂
   Met groene groet,
   Ron

   Beantwoorden
 • Hey Ron,
  Goed artikel in de krant, pagina groot nog wel, van 5 febr. j.l. Goeie reclame voor jou als tuinontwerper van natuurlijke tuinen. Prima dat de trend naar natuurlijke tuinen gepropageerd wordt. Goeie adviezen over welke planten makkelijk en succesvol zullen zijn. Onze tuin is 4 seizoenen toonbaar met bloeiende bomen, heesters en struiken. Vaste planten hebben de voorkeur, simpelweg omdat ze steeds weer terug komen, het kostenplaatje behapbaar blijft. Voorkeuren: Rhododendrons, maar dan moet je wel geduld hebben. Hortensia’s, Helleborussen, Lavendel, Hosta’s, Hibiscus, Rozen, Vele grassoorten, Zonnehoed in vele variëteiten. Nou ja te veel om op te noemen. Lekker werken in de grote tuin, voor zover er geen huurgasten zijn…..

  Beantwoorden
  • Ron den Dikken
   10 februari 2016 00:28

   Beste Jack,
   Bedankt voor je leuke reactie.
   Lijkt me een mooie tuin met prima planten.
   Zo te zien heb je aardig wat vierkante meters
   om heerlijk mee te spelen 🙂
   Groene groet,
   Ron

   Beantwoorden
 • wat een sfeer zeg, daar krijg je echt zin in!

  Beantwoorden
 • Goed stukje. Alleen dat met die lavasteentjes Dan moet me schoffel in mijn schuurtje blijven lijkt me niet fijn schoffelen. Ik experimenteer ook weleens met plantjes met elkaar, doorelkaar. Bv een geelbonte Euonymus met een geel roosje. Sinds 2 jaar ook de groenten ontdekt in combinatie met kruiden. Leuk om te doen.

  Groetjes Ursula

  Beantwoorden
  • Ron den Dikken
   12 februari 2016 00:10

   Beste Ursula,
   Bedankt voor je leuke reactie.
   Die lavasteentjes zijn er juist voor bedoeld
   zodat je niet meer hoeft te schoffelen. 🙂
   Met groene groet,
   Ron

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu