Romantische boerderijtuin aan het water

zitten in de boerderijtuin
Boerderijtuin aan het water.

Op het moment dat ik deze boerderijtuin heb gefotografeerd waren de bewoners net klaar met de aanleg. Het ontwerp – beplantingsplan voor deze tuin heb ik begin 2016 gemaakt. Uiteraard heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de aanwezige, goed bij het huis passende, Leilindes en de langs het water staande knotwilgen. Voor een tuinontwerper zoals ik is het natuurlijk extra leuk als de lokatie van de te ontwerpen tuin ook meehelpt aan het eindbeeld. Deze romantische boerderijtuin ligt aan het kleine riviertje de Graafstroom in de Alblasserwaard. (Echt een geweldige plek).

Tuinontwerp/beplantingsplan voor boerderijtuin aan de Graafstroom

Tuinontwerp voor boerderijtuin
Klik op de afbeelding om te vergroten

Bestrating.

Voor de bestrating in deze tuin hebben we voornamelijk het reeds aanwezige materiaal hergebruikt. De rode 30×30 betontegels passen perfect bij de sfeer van deze woonboerderij. Om het passend te maken en mooi uit te laten komen zijn de tegels niet op maat gezaagd maar zijn de randen aangevuld met parelgrind  (Ook wel Limburgse kwarts).

Voor de terrassen aan de waterkant en het pad langs de knotwilgen zijn basaltkeien gebruikt. ook dit verhardingsmateriaal was al aanwezig in de oude boerderijtuin.

Beplanting

Behalve de prachtige ligging vormden ook de diverse aanwezige bomen een perfecte basis voor deze tuin. De leilindes als zonneschermen voor de ramen en de knotwilgen langs de sloot.

In de voortuin staat nu een winterbloeiende Kers om van november tot in maart roze bloemetjes te kunnen zien bij het naar buiten kijken. Enkel als het vriest, stopt deze Prunus met bloeien en gaat weer verder zodra de temperatuur weer even boven nul is. In het gazon staan drie oude perenbomen om de sfeer van een boerenerf te benaderen.

Er is  een nieuwe beukenhaag aangeplant ter vervanging van de oude omdat deze te veel te lijden heeft gehad van de te natte standplaats. Bij de aanleg van de nieuwe tuin zijn er dan ook maatregelen getroffen om het water beter te kunnen afvoeren.

Omdat het huis al zoveel te bieden heeft heb ik de beplanting simpel gehouden. Veel boerenhortensia’s vormen dan ook de basis van de heesterbeplanting. De bewoner van deze woning wilde graag buxushaagjes om te knippen. Uiteraard heb ik daar gehoor aan gegeven en enkele vakken geplant naast het grote terras.

Om de tuin in de zomer wat meer kleur te geven zijn er ook diverse borders ingeplant met verschillende vaste planten.

videoimpressie van de metamorfose van deze romantische boerderijtuin

Je kan deze video ook bekijken via You-Tube. ik heb daar mijn eigen kanaal.
Ook zo’n romantische boerderijtuin ? Ga naar contact om een afspraak te maken.
Wat vind jij van deze boerderijtuin? Geef hieronder je reactie.

96 reacties. Nieuwe reactie plaatsen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.