Plantrijke tuin met aanlegsteiger

Plantrijke tuin met aanlegsteiger aan de Giessen.

De plantrijke tuin met aanlegsteiger is in de loop van de jaren opgebouwd. Door andere wooneisen heeft de woning enkele metamorfoses ondergaan waardoor de tuin ook aangepast diende te worden. De belangrijkste verandering is het aanbouwen van een prachtige serre geweest. De bewoners genieten nu nog veel meer van hun tuin met mooie vaste-planten-borders en het geweldige uitzicht over het water.

De aanlegsteiger langs de tuin is in zijn geheel vernieuwd. Een gedeelte van de steiger is een stuk breder gemaakt zodat de bewoners heerlijk aan het water kunnen zitten. Ze kunnen nu met een kleurige border in de rug genieten van wat er zich op de Giessen afspeeld. Iets verder, uit het zicht vanuit de veranda, is de botenlift geplaatst. Een klein stuk verderop aan de Giessen ligt nog een door mij ontworpen en beplante tuin. Het is erg leuk om een keer een stuk te varen op de Giessen om alle mooie plekjes eens van dichtbij te zien.

Rond de woning is er nieuwe verharding van donkere gebakken klinkers aangebracht op een betonnen onderlaag (met fundering om verzakken te voorkomen)  In de plantvakken zijn de paden van Frans boomschors op een cunet van zand.

Het tuinontwerp voor deze plantrijke tuin met aanlegsteiger aan de Giessen.
De beplanting.
Oude Es

De oude Es diende als basis voor het ontwerp. Wat geweldig om een dergelijke boom in je tuin te hebben. Tijdens warme dagen gaan de bewoners graag onder deze boom zitten vanwege het koelende effect en voor het geweldige zicht op het water.

Knotwilgen en Boerenhortensia’s

Diverse knotwilgen en een grote groep Boerenhortensia’s uit een eerdere aanleg mochten op hun plek blijven staan en dienen nu als achtergrond voor de nieuwe vaste planten borders. Uiteraard kan ook de oude Taxushaag, die voor privacy zorgt vanaf de straat, na een goede snoeibeurt gehandhaaft blijven.

Organisch gevormde borders

In deze plantrijke tuin met aanlegsteiger (en botenlift) heb ik organisch gevormde borders laten aanleggen waar vaste planten, grassen en vlinderstruiken gecombineerd zijn tot een prachtig bloeiend geheel. De hogere grassen die vrijkwamen uit de oude tuin heb ik gebruikt om de trampoline uit het zicht te plaatsen. De kleinkinderen kunnen in dit gedeelte van de tuin heerlijk spelen.

De in deze tuin toegepaste beplanting

Op diverse plekken tussen de vaste planten: Vlinderstruiken: Buddleja alt. ‘Unique’, Buddleja dav.’Black Knight’, Buddleja dav.’Border Beauty en de Buddleja dav.’Pink Chip’ Op locaties in de halfschaduw maar ook wel in de zon zijn Pluimhortensia’s geplant. De Hydrangea pan.’Limelight’. Als solitair heeft de prachtige Magnolia ‘Cleopatra’ een mooie plek gekregen. Verder zijn tussen de vaste planten ook Perovskia atr.’Blue Spire’ en enkele exemplaren van de Rosa ‘Minerva’ geplant.

Veruit de meeste aandacht wordt opgeeist door het sortiment vaste planten die samen voor een rijke langdurige bloei zorgen.

Acanthus hungaricus, Agastache ‘Black Adder’, Anaphalis triplinervis, Anemone hybr.’Honorine Jobert’, Artemisia lud.’Silver Queen’, Aruncus dioicus, Aster ‘Lady in Blue’, Baptisia australis, Calamagrostis acu.Karl Foerster’ (Ook gebruikt om de ingegraven trampoline te camoufleren) Calamintha nepeta nepeta, Campanula persicifolia, Echinacea purp.’Alba’, Echinacea pur. ‘Green Jewel’, Eupatorium rug.’Chocolate’, Geranium Johnson’s Blue’, Geranium himalayense, Hemerocallis ‘Gentle Shepherd’, Kalimeris inc. ‘Blue Star’, Liatris spicata, Lythrum vir. ‘Dropmore Purple’, Nepeta ‘Senior’, Penstemon dig.’Husker Red’, Phlox ‘Blue Paradise’, Physostegia vir. ‘Summer Snow’, Prunella grandiflora, Salvia nemorosa, Stachys byz. ‘Big Ears’, Teucrium lucidrys, Verbena bonariensis, Veronicastrum vir. ‘Album’, Veronicastrum vir. ‘Lavendelturm’

 

 

Klik op de afbeelding om te vergroten (pc)

Meer voorbeelden van tuinontwerp en resultaat na aanleg vind je op de pagina ‘tuinontwerp laten maken’
Ik ben heel benieuwd wat je van deze tuin vindt en ik zou het erg leuk vinden als je onder dit artikel een reactie plaatst. 

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Joop den Hoedt
    22 januari 2024 09:56

    Ha Ron, prachtig ontwerp en vanaf verschillende plekken in de tuin heerlijk genieten van de mooie bloemen en grassen combinaties!
    Steeds weer genieten als ik aan het werk ben in deze tuin!

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.