Vlinder-en vogelvriendelijke tuin bij woonboerderij

voorbeeldborders met vogel-en vlindervriendelijke planten

Tuinontwerp voor een vlinder-en vogelvriendelijke tuin.

Maak voor ons een vlinder-en vogelvriendelijke tuin was de opdracht die ik meekreeg voor het maken van het tuinontwerp en het samenstellen van de te gebruiken beplanting.

Het is een tuinontwerp geworden met organische vormen waarbij sommige gedeeltes kleine verhogingen kregen door diverse heuvels in te plannen van maximaal 40 cm. hoog. Deze heuvels geven een extra effect aan de vaste planten borders zoals te zien is op de foto’s.

Tuinontwerp voor deze Vlinder-en vogelvriendelijke tuin.

Tuinontwerp voorbeeld

Zandgrond

Een groot deel van deze tuin was voorheen de paardenbak met puur zand als ondergrond. In het overige gedeelte was er wat organische stof aanwezig in de voor deze omgeving normale zandgrond. Om de vaste planten en grassen een goede start te geven is er aardig wat organisch materiaal toegevoegd in de vorm van bemeste tuinaarde. Het plantensortiment is aangepast aan de zandige bodem. (Het gebruikte sortiment is te bekijken onder aan deze pagina.)

Gazon.

Door de hele tuin is gebruik gemaakt van gazon om de vaste planten en grassen extra mooi uit te laten komen. Gazon geeft rust en ruimte in deze Vlinder-en vogelvriendelijke tuin. De plantvakken hebben allen een soepele vorm gekregen om het maaien eenvoudiger te maken. Elders in de tuin (fase 2) komt nog een gedeelte wat ingezaaid zal worden met een wilde-bloemenmengsel.

Vogelbosjes

Op diverse plekken in deze  tuin zijn vogelbosjes aangeplant. Het sortiment struiken bevat bessen-en stekels-dragende planten waar vogels voedsel en veiligheid kunnen vinden. Een strook van dit soort beplanting wordt ook gebruikt om de aanwezige dubbele rij met zonnepanelen te camoufleren.

Bovenstaande video is (voornamelijk) een impressie van de tuin zoals deze erbij lag op 31 augustus 2020, bijna 5 maanden na het planten.

Eerder in het seizoen heb ik ook een video gemaakt waarop te zien is welke planten er bloeiden op 11 juli. Klik op deze link om te zien hoe de tuin er 3 maanden na het planten uit zag.

klik op de afbeelding om te vergroten

Artikel over deze tuin

In het augustusnummer in 2021 heeft er een leuk artikel over deze vlinder-en vogel-vriendelijke tuin gestaan in het tuinblad ‘TuinSeizoen’.

klik op de afbeelding om te vergroten

Vlinders in de tuin.

In augustus 2020 werd de tuin druk bezocht door diverse exemplaren van de Kleine Parelmoervlinder. Een, zeker voor deze omgeving, behoorlijk zeldzame vlinder. Een leuk artikel over deze vlinder op de Sallandse heuvelrug is te lezen in de digitale Tubantia krant 

2 reacties. Nieuwe reactie plaatsen

 • Marianne Vrielink
  9 maart 2022 12:35

  Wat een prachtige tuin in Hellendoorn organische vormen een lust voor het oog vooral benieuwd naar het beplantingsplan wonen in Wierden in een kleine woonboerderij met 3000m2 tuin.Hartelijk gefeliciteerd met je jubileum vind overigens dat je plaatjes van tuinen ontwerpt waarop je niet uitgekeken raakt!

  Beantwoorden
  • Ron den Dikken
   10 maart 2022 15:18

   Beste Marianne,
   Dank voor je compliment.
   Grappig…ik ben heel veel in Wierden.
   Binnenkort plaats ik foto’s van onze tuin in Wierden op deze pagina.
   Met groene groet,
   Ron den Dikken.

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.