Vlinder-en vogelvriendelijke tuin

voorbeeldborders met vogel-en vlindervriendelijke planten

Vlinder-en vogelvriendelijke tuin. Zie hieronder het tuinontwerp.

Maak voor ons een vlinder-en vogelvriendelijke tuin was de opdracht die ik meekreeg voor het maken van het tuinontwerp en het samenstellen van de te gebruiken beplanting.

Het is een tuinontwerp geworden met organische vormen waarbij sommige gedeeltes kleine verhogingen kregen door diverse heuvels in te plannen van maximaal 40 cm. hoog. Deze heuvels geven een extra effect aan de vaste planten borders zoals te zien is op de foto’s.

Tuinontwerp voor deze Vlinder-en vogelvriendelijke tuin.

Tuinontwerp voorbeeld

Zandgrond

Een groot deel van deze tuin was voorheen de paardenbak met puur zand als ondergrond. In het overige gedeelte was er wat organische stof aanwezig in de voor deze omgeving normale zandgrond. Om de vaste planten en grassen een goede start te geven is er aardig wat organisch materiaal toegevoegd in de vorm van bemeste tuinaarde. Het plantensortiment is aangepast aan de zandige bodem. (Het gebruikte sortiment is te bekijken onder aan deze pagina.)

Gazon

Door de hele tuin is gebruik gemaakt van gazon om de vaste planten en grassen extra mooi uit te laten komen. Gazon geeft rust en ruimte in deze Vlinder-en vogelvriendelijke tuin. De plantvakken hebben allen een soepele vorm gekregen om het maaien eenvoudiger te maken. Elders in de tuin (fase 2) komt nog een gedeelte wat ingezaaid zal worden met een wilde-bloemenmengsel.

Vogelbosjes

Op diverse plekken in deze  tuin zijn vogelbosjes aangeplant. Het sortiment struiken bevat bessen-en stekels-dragende planten waar vogels voedsel en veiligheid kunnen vinden. Een strook van dit soort beplanting wordt ook gebruikt om de aanwezige dubbele rij met zonnepanelen te camoufleren.

Beplanting (Het in dit gedeelte van de tuin toegepaste sortiment)

bomen:  Acer rubrum,  Amelanchier lamarckii,  Nyssa sylvatica,  Liquidambar styracifluaMalus sylvestris,  Prunus subhirtella autumnalis ‘Rosea’,  Ailanthus altissima     vogelbosjes: Cotoneaster franchetii, Euonymus europaeus, Ligustrum vulgare, Prunus spinosa, Crataegus monogyna, Rosa canina, Amelanchier lamarckii             solitair: Buddleja davidii  (diverse cultivars) vaste planten: Achillea millefolium, Agastache ‘Black Adder’, Asclepias tuberosa, Aster ericoides, Aster ‘Twilight’, Babtisia australis, Baptisia alba, Campanula glomerata, Campanula persicifolia, Coreopsis verticillata, Echinacea pallida, Echinacea purpurea, Erynchium bourgatii, Gaura lindheimeri, Geranium sanguineum, Helenium ‘Moerheim Beauty’, Knautia macedonica, Liatris spicata, Lychnis chalcedonica, Monarda bradburiana, Nepeta subsessilis, Origanum vulgare, Penstemon digitalis ‘Husker s Red’, Perovskia atriplicifolia, Phlomis russeliana, Phlomis tuberosa, Salvia azures, Salvia glutinosa, Salvia nemorosa ‘Blauhugel’ , Salvia nem. ‘Crystal Blue’, Salvia nem. ‘Evelyn’, Salvia nem.’Rhapsody in Blue’, Sanguisorba menziesii ‘Wake Up’, Sanguisorba officinalis ‘Tanna’, Scabiosa ochroleuca, Sedum ‘Matrona’, Sedum spectabile ‘Stardust’, Stachys officinalis ‘Hummelo’, Verbena bonariensis, Veronica austriaca, Veronicastrum virginicum ‘Adoration’    grassen:, Hakanechloa macra, Panicum virgatum, Pennisetum al. ‘Hameln’, Sporobolus heterolepsis, Stipa gigantea, Stipa tenuissima     bloembollen: Allium ‘Purple Sensation’, Allium sphaerocephalon, Camassia  quamash, Crocus speciosus, Crocus tomasinianus, Hyacinthoides hispanica

Bovenstaande video is (voornamelijk) een impressie van de tuin zoals deze erbij lag op 31 augustus 2020, bijna 5 maanden na het planten.

Eerder in het seizoen heb ik ook een video gemaakt waarop te zien is welke planten er bloeiden op 11 juli. Klik op deze link om te zien hoe de tuin er 3 maanden na het planten uit zag.

klik op de afbeelding om te vergroten

Artikel over deze vlinder-en vogel-vriendelijke tuin

In het augustusnummer in 2021 heeft er een leuk artikel over deze vlinder-en vogel-vriendelijke tuin gestaan in het tuinblad ‘TuinSeizoen’.

klik op de afbeelding om te vergroten

Vlinders in de tuin

In augustus 2020 werd de tuin druk bezocht door diverse exemplaren van de Kleine Parelmoervlinder. Een, zeker voor deze omgeving, behoorlijk zeldzame vlinder. Een leuk artikel over deze vlinder op de Sallandse heuvelrug is te lezen in de digitale Tubantia krant 

Fase 2.  Tuin achterzijde woning met uitzicht op de paardenweide

Een jaar na voltooing van de grote siertuin bij de entree is ook de rest van deze diervriendelijke tuin aangelegd. Een heerlijk terras met uitzicht op de nieuwe vijver waar regelmatig vogels komen drinken of zich wassen. Ook de prachtige Ijsvogel is al gesignaleerd om zich tegoed te doen aan de kleine visjes uit de vijver. Om dit gedeelte van de tuin te koppelen aan het grote weiland staat er een rij Esdoorns, welke een stuk doorloopt tussen de pony’s.

Tuinontwerp fase 2 voor deze Vlinder-en vogelvriendelijke tuin.

Tuinontwerp voor deel van diervriendelijke tuin

klik op de afbeelding om te vergroten

Ga naar ‘tuinontwerp en resultaat‘ voor nog veel meer voorbeelden van door mij ontworpen tuinen en wat het resultaat is na de aanleg.

Wil je hieronder een reactie plaatsen? Ik ben erg benieuwd wat je van deze tuin vindt.

34 reacties. Reactie plaatsen

 • Marianne Vrielink
  9 maart 2022 12:35

  Wat een prachtige tuin in Hellendoorn organische vormen een lust voor het oog vooral benieuwd naar het beplantingsplan wonen in Wierden in een kleine woonboerderij met 3000m2 tuin.Hartelijk gefeliciteerd met je jubileum vind overigens dat je plaatjes van tuinen ontwerpt waarop je niet uitgekeken raakt!

  Beantwoorden
  • Ron den Dikken
   10 maart 2022 15:18

   Beste Marianne,
   Dank voor je compliment.
   Grappig…ik ben heel veel in Wierden.
   Binnenkort plaats ik foto’s van onze tuin in Wierden op deze pagina.
   Met groene groet,
   Ron den Dikken.

   Beantwoorden
 • Fantastisch, jaloersmakend!
  Bedankt voor de plantsuggesties, we gaan ons best doen op 100m2!
  Gefeliciteerd.

  Beantwoorden
  • Ron den Dikken
   12 oktober 2022 10:14

   Bedankt voor je leuke reactie André.
   Graag gedaan en geniet van je tuin.
   ook 100m2 kan supermooi worden.
   Groene groet,
   Ron

   Beantwoorden
 • Weer een geweldig tuin, Ron!!
  Maar…ik zou deze niet herkennen als een “ Ron” tuin. Ik ben wat meer kleur gewend bij jouw tuinen, mis ik hier de Echinacea’s? En de Twirls?
  Blijft evengoed een schitterende tuin waar je gewoon stik jaloers op kunt zijn.
  👌👌👌

  Beantwoorden
  • Ron den Dikken
   12 oktober 2022 10:58

   Ha Liesbeth,
   Als je alle foto’s bekijkt zie je veel kleur.
   Ook de Echinacea is goed vertegenwoordigd in deze tuin.
   Maarrrr….. dat wil niet zeggen dat deze tuin
   niet anders is dan eerdere tuinen van mij.
   Groene groet,
   Ron

   Beantwoorden
 • Jolanda Aarssen
  12 oktober 2022 10:46

  Fantastische tuin, veel variatie in bloemen en planten. Ik zou willen dat ik ons “ postzegeltje” kon ruilen voor zo’n tuin. Ik doe veel ideeën op voor onze tuin, ook al is die een stuk kleiner.

  Beantwoorden
 • Prachtige tuin met organische vormen!
  Wat een bloemenfeest en dat al na slechts 5 maanden! Thuis genieten we ook van jouw ontwerphand in ons ‘bloementuintje’; ieder seizoen verrassend veel bloemen! 🙏🏻🥰

  Beantwoorden
  • Ron den Dikken
   12 oktober 2022 11:41

   Ha Thecla,
   Dank voor je compliment en
   mooi dat jullie van jullie ‘bloementuintje’ genieten.
   Groene groet,
   Ron

   Beantwoorden
 • Wat een plaatje. Hoop dat de onze ook zo mooi wordt Ron

  Beantwoorden
 • Marion Alewijns
  12 oktober 2022 12:43

  Hi Ron, wat een prachtige tuin. Je schildert met planten!
  Ben benieuwd hoe deze tuin er in de winter uitziet.
  Ik weet nog dat je de tuin van je broer in Breda hebt aangelegd: een van je eerste projecten, lang geleden.
  Groetjes, Marion

  Beantwoorden
  • Ron den Dikken
   12 oktober 2022 12:53

   Beste Marion,
   Dank je wel voor je mooie woorden.
   Bijna alles blijft staan in de winter.
   Geen bloemen maar veel tinten bruin en geel.
   Pas in maart wordt alles afgeknipt en begint het tuinfeest opnieuw.
   Wow,Breda. Wat is dat alweer lang geleden. (jaar of 45)
   Wel een mooie tijd.
   Groetjes,
   Ron

   Beantwoorden
 • Wat een heerlijke tuin met mooie golvende lijnen en prachtige beplanting. Knap gedaan met de verbinding van de tuin en de paardenwei door de rij bomen.

  Beantwoorden
 • Betsy Hennink
  12 oktober 2022 16:33

  Wat een prachtige tuin weer . Ondanks dat er veel beplanting is en het genieten is van allerlei verschillende mooie planten en grassen is het toch een rustgevende tuin geworden mede door de vlakken gazon en tinten van de planten die goed combineren , top gedaan , dit is echt genieten 👏

  Beantwoorden
 • Jozien Zeijler- Quist
  12 oktober 2022 19:23

  Gefeliciteerd Ron, in één woord een tuin naar mijn hart. De prachtige beplanting en organische vormen. Grasveld wat een rustpunt creëert. Zowel voor mens en dier een paradijsje!

  Beantwoorden
 • Ron proficiat met dit ontwerp en plantenkeuze. Wat een diversiteit in bloemen en planten. Je wordt echt geprikkeld om het volgende perk te bewonderen. De combinatie grassen en bloeiende planten is vaak zeer verrassend gekozen. Wij zien uit naar het beplantingsplan voor in het voorjaar van 2023 dat je voor ons in petto hebt. Het is feestje om in zo’n tuin te vertoeven.

  Beantwoorden
  • Ron den Dikken
   12 oktober 2022 20:50

   Beste Peter,
   Ik hoop dat alles voorspoedig gaat op jullie nieuwe plek.
   Ik ben erg benieuwd hoe het er nu uitziet.
   Tot in het voorjaar.
   Met vriendelijke groeten,
   Ron

   Beantwoorden
 • Peter Wapperom
  12 oktober 2022 20:18

  Een prachtige tuin met verschillende mooie bloemen. Speels en in harmonie. Top.

  Beantwoorden
 • Martina Jooren
  13 oktober 2022 08:20

  Werkelijk een prachtige tuin met veel ruimte.
  Vooral de beplanting en de vormen zijn fijn om naar te kijken. De tuin lijkt heel wild maar geeft rust als je er naar kijkt. Alles is in evenwicht.
  Heel mooi!

  Beantwoorden
 • Anja Steenvoorden
  13 oktober 2022 13:59

  Prachtig deze tuin. Dat is echt genieten voor insecten, maar zeker ook voor de mens.

  Mooi dat alles zo rechtop staat, bij ons aan de kust moeten we veel planten ondersteunen.
  Blader ook regelmatig door het mooie boek Plantwijzer. Daar krijg ik inspiratie van.

  Beantwoorden
  • Ron den Dikken
   13 oktober 2022 17:56

   Beste Anja,
   Bedankt voor je reactie.
   Aan de kust heb ik ook diverse tuinen gemaakt.
   Je kan daar het sortiment planten zo aanpassen,
   dat je planten weinig, tot helemaal niet, hoeft op te binden.
   Zie op mijn website: ‘Tuinen aan de kust’
   Leuk dat je nog regelmatig in ‘Plantwijzer’ kijkt.
   Met groene groet,
   Ron

   Beantwoorden
 • Prachtige landelijke tuin die geheel in overeenstemming is met de omgeving.
  Wat een rust, voor mens en dier, gaat er van uit. Puur genieten!

  Beantwoorden
 • Wat een mooie tuin weer. Kan zo genieten van jouw ontworpen tuinen. Kan me voorstellen dat de insecten en vogels blij zijn met zo’n tuin.

  Beantwoorden
  • Ron den Dikken
   17 oktober 2022 18:18

   Beste Ursula,
   Mooi dat je kan genieten van de tuinen die ik laat zien.
   Het is een feest om zulke tuinen te mogen ontwerpen.
   Groene groet,
   Ron

   Beantwoorden
 • Erg mooi, die kleuren Ron, het ligt er prachtig bij. Wat zullen ze daar genieten van al dat moois.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.